Subject: 1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 17/12/03 07:25am
By: Anonymous

i Get this error..

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 17/12/03 07:37am
By: Dirk

[QUOTE BY= Gator] i Get this error..[/QUOTE]
That's nice. Do you want fries with that?

bye, Dirk

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 17/12/03 07:40am
By: Dirk

Seriously, please help us help you and give some more information.

What were you doing when that happened? Is that a fresh install or was the site already up and running? Did you install any plugins, change any settings, etc. etc.?

Oh, and which Geeklog version are we talking about?

"is_enabled" is a field in the gl_blocks table and it is supposed to exist ...

bye, Dirk

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 17/12/03 05:52pm
By: Anonymous

You dont have to be rude about it! its a fresh installation and its geeklog 1.3.8

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 18/12/03 02:01am
By: Dirk

I wasn't rude, just frustrated.

And I still don't know what you did. Did you even run the install script? As I said, the is_enabled field is part of the gl_blocks table and will be created when you run the install script.

bye, Dirk

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 18/12/03 06:57pm
By: Anonymous

I ran the install script but when it got to the success page it was page cannot be found and how i know it was the success page because of the link but it didnt show. i then checked to see if it was in admin/install and it was. so what do i do now? or does it really matter?

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 19/12/03 02:02am
By: Dirk

[QUOTE BY= Gator] so what do i do now? or does it really matter?[/QUOTE]
So did you run the install script now (after I told you to do so) or did you before and got the "unknown column" error?

Please be more precise, as I can't see what you're doing from here ...

When the success.php is not found, it means that your setting for $_CONF['site_url'] is not correct. If that's the only error you have now, then you only need to fix that URL setting (and you don't need to run the install script again).

bye, Dirk

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 19/12/03 01:13pm
By: Anonymous

I deleted my database, and ran the install script and i got that error. the unkown column 'is_enabled' in 'field list'

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 19/12/03 02:41pm
By: Dirk

That's strange. Can you check what you have in your database now? You should have 39 tables. One of them is gl_blocks, which should have 'is_enabled' as the second field.

If some of the tables or fields are missing, you may have a problem with your MySQL permissions.

bye, Dirk

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 19/12/03 05:22pm
By: Anonymous

I have 39 tables, i clicked browse gl_blocks and the things that come up then are:
user_block
admin_block
section_block
poll_block
events_block
whats_new_block
first_block
whosonline_block
older_stories
secuirty_check


Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 19/12/03 05:30pm
By: exaurdon


I have 39 tables, i clicked browse gl_blocks and the things that come up then are:
user_block
admin_block
section_block
poll_block
events_block
whats_new_block
first_block
whosonline_block
older_stories
secuirty_check


This is the list of blocks you currently have in yoursystem. What is more important is what columns exist int eh database, so while you have provided the contents fo hte table, we also need to know the structure of the database. This would be a list of which columns are in the table, what the type of each column is, etc... (This is sometimes also called a database schema)

If you could check which columns exist, it may allow us to know where your problem lies.

Thanks,

Exaurdon~

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 19/12/03 05:47pm
By: Anonymous

Where can i find this information at?

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 19/12/03 05:56pm
By: Dirk

In a current version of phpMyAdmin, that would be the "Structure" tab.

bye, Dirk

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 19/12/03 06:08pm
By: Anonymous

heres a link to a screen shot i took of what i think is what you asked:

http://bottle-cap.net/untitled.bmp

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 20/12/03 04:27am
By: Dirk

Hmm, interesting - haven't seen that one before.

While all the other fields seem to be there, 'is_enabled' is obviously missing. Not sure what could be causing this ...

What version of MySQL is this? phpMyAdmin should tell you the version on its index page, below the "Welcome to phpMyAdmin" headline.

Also, do you have a field called 'is_default' in table "gl_topics"? It has the same type as the missing 'is_enabled' field, so maybe your version of MySQL doesn't like something there.

And did you get any errors during the install?

bye, Dirk

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 20/12/03 10:28am
By: Anonymous

No errors during install..

I have MySQL 4.0.15-standard

I do have is_default.. dont know if this means anything but it says unsigned under the attributes part of it.


Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 20/12/03 11:24am
By: Dirk

Well, I have no idea why that field is missing. Let's try and add it manually. In phpMyAdminYou should be taken back to the "Structure" tab with a message saying "Table gl_blocks has been altered."

If you get an error, write it down (and post it here) or make a screenshot.

If all goes well, try to call up your site now.

Hope that helps.

bye, Dirk

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 20/12/03 11:57am
By: Anonymous

that works but noen of the links or images work..

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 20/12/03 12:06pm
By: Dirk

[QUOTE BY= Gator] that works but noen of the links or images work..[/QUOTE]
Sounds like the typical (but simple) problem with the URL now. Make sure $_CONF['site_url'] points to where your index.php resides.

bye, Dirk

Re:1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 20/12/03 02:32pm
By: Anonymous

Fixed the error, thanks!

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 27/09/04 05:19pm
By: mollask

This thread seems to be the type of problem that I'm getting too. I know you host your site/blog at Pair, and you promote Pair. So have you seen more of these issues at Pair? My error is:

Unknown column 'sp_php' in 'field list'. SQL in question: SELECT sp_id,sp_content,sp_title,sp_format,sp_php,sp_inblock FROM gl_staticpage WHERE (sp_centerblock = 1) AND (sp_where = 0) AND ((sp_tid = 'none'Wink OR (sp_tid = 'all'Wink) AND (perm_anon >= 2) ORDER BY sp_id

History: I have gone through all the help/support docs that you have. Wonderful - love the support you have. I upgraded from 1.tooold to 1.3.9 and finally got the software working. I then ran the update MySQL statement to get the backed up version into an existing DB at Pair. Then I get this: An SQL error has occured. Please see error.log for details. So I checked the Error Log. I then searched for this error and found the current thread.

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 28/09/04 08:10am
By: Anonymous

Little more history:

I had the entire 1.3.9sr1 update running with a new clean database, at Pair. I then attempted the restore from backup. There were errors of "existing" tables. Your support docs covered that. So I dropped all the tables in the DB. Did the restore again - everything went through w/o error.

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 28/09/04 11:15am
By: mollask

Ok so to make sure you know what's missing:

Tue Sep 28 02:53:13 2004 - 1054: Unknown column 'sp_php' in 'field list'. SQL in question: SELECT sp_id,sp_content,sp_title,sp_format,sp_php,sp_inblock FROM gl_staticpage WHERE (sp_centerblock = 1) AND (sp_where = 0) AND ((sp_tid = 'none'Wink OR (sp_tid = 'all'Wink) AND (perm_anon >= 2) ORDER BY sp_id
Tue Sep 28 09:20:56 2004 - 1054: Unknown column 'sp_php' in 'field list'. SQL in question: SELECT sp_id,sp_content,sp_title,sp_format,sp_php,sp_inblock FROM gl_staticpage WHERE (sp_centerblock = 1) AND (sp_where = 0) AND ((sp_tid = 'none'Wink OR (sp_tid = 'all'Wink) AND (perm_anon >= 2) ORDER BY sp_id
Tue Sep 28 09:31:03 2004 - 1054: Unknown column 'group_id' in 'field list'. SQL in question: SELECT sp_id, sp_label, group_id, owner_id, perm_owner, perm_group, perm_members, perm_anon FROM gl_staticpage WHERE sp_onmenu = 1

Previously in this thread you had apprised the user of what should be in the DB. I'm ready, willing and able to set those - phpmyadmin up and running... and I'm pretty sure that I know where I screwed up. I may have needed to install the plugin for Static Pages before updating to the backed up Database. Yes?

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 28/09/04 02:14pm
By: Dirk

[QUOTE BY= mollask] Previously in this thread ...[/QUOTE]

... which has nothing to do with your problem ...


[QUOTE BY= mollask] I may have needed to install the plugin for Static Pages before updating to the backed up Database.[/QUOTE]
Well, there's a bug in the install script where it tries to upgrade the Static Pages plugin even if it isn't installed. Did you run into that one? If so, your database may not have been updated properly and you'll better do it again.

bye, Dirk

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 28/09/04 03:10pm
By: mollask

Ok reinstalled the Static Pages Plugin. Then ran the install, following the directions. Following error:

Tue Sep 28 15:03:44 2004 - Someone has tried to illegally access the Static Pages install/uninstall page. User id: , Username: , IP: XX.XX.XX.XX (removed to protect the guilty)

Tue Sep 28 15:03:44 2004 - 1054: Unknown column 'group_id' in 'field list'. SQL in question: SELECT sp_id, sp_label, group_id, owner_id, perm_owner, perm_group, perm_members, perm_anon FROM gl_staticpage WHERE sp_onmenu = 1

Should I dump everything and start from scratch again?

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 28/09/04 04:09pm
By: Dirk

I have to admit that I'm pretty much lost, as I have no idea which Geeklog versions your using here.

How did you install the Static Pages plugin? On which version?

Maybe it would be easier to download the fixed version of the install script and try again?

bye, Dirk

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 28/09/04 04:32pm
By: mollask

[QUOTE BY= mollask]
History: I have gone through all the help/support docs that you have. Wonderful - love the support you have. I upgraded from 1.tooold to 1.3.9 and finally got the software working. I then ran the update MySQL statement to get the backed up version into an existing DB at Pair. Then I get this: An SQL error has occured. Please see error.log for details. So I checked the Error Log. I then searched for this error and found the current thread... [/QUOTE]

I will try the "Fixed Version" and then a full wipe and install. I had previously kept the directory structure and FTPd the newest 1.3.9sr1 files over the existing files. The Static Pages plugin was in with the full install. So I followed all the documentation and ran the installs.

I'm assuming that I'll have to dump the database again and start over from scratch.

I must admit this is a little frustrating for me. Thanks for trying to help.

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 29/09/04 10:01am
By: mollask

Ok - I dropped the tables from the DB and did an install. The only issue was I must forgotten to remove part of the Static Pages portion, as it said it was already installed. I checked the entire blog including Static Pages - everything is working great.

Then I had an epiphany : I had been using an old version of the DB, with the old version of the blog, I had been running. I had backed it up before starting this upgrade. With all the errors that I was having, I had completely dumped the DB and when I did the install, selected New. Now I am attempting to restore an old version of the DB! Could that be causing all my problems? If so, how do I merge the tables with all the articles, comments and images into the new table structure?


1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 29/09/04 01:54pm
By: Dirk

[QUOTE BY= mollask] Now I am attempting to restore an old version of the DB![/QUOTE]
Well, then do that and run the install script in upgrade mode. Be careful to select the correct version, though (i.e. the Geeklog version your site was running on before).

This is actually (almost) the standard way to upgrade: You replace all the old files with the new ones and run the install script in upgrade mode to upgrade the database.

bye, Dirk

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 29/09/04 02:30pm
By: mollask

That did it! - I may have been a complete moron in my upgrade. I may have selected the wrong version to upgrade from - which started the whole problem.


Thanks for your assistance. You were helpful.


1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 19/11/05 09:27pm
By: Anonymous

I think it was funny...NOT RUDE...




[QUOTE BY= Dirk] I wasn't rude, just frustrated.

And I still don't know what you did. Did you even run the install script? As I said, the is_enabled field is part of the gl_blocks table and will be created when you run the install script.

bye, Dirk[/QUOTE]

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 20/11/05 01:56am
By: vadertech

[QUOTE BY= Dirk] [QUOTE BY= Gator] i Get this error..[/QUOTE]
That's nice. Do you want fries with that?

bye, Dirk[/QUOTE]

lol, if I could add more to my sig, that would definitely be a quote.

See #10

*DING the fries are done. DING the fries are done.

p.s. I know the feeling.

1054: Unknown column 'is_enabled' in 'field list'?

Posted on: 01/12/05 03:01pm
By: Anonymous

I'm not using geeklog, but I got the same type of error. I think it has to do with the type of data, in my case varchar and a session_id() value don't match. So it may be a problem with data type matching! Good luck.

Geeklog - Forum
https://www.geeklog.net/forum/viewtopic.php?showtopic=28012